In 1927 wordt zoon Jacob Keijzer geboren, voor velen bekend als Co. Als in 1930 de crisisjaren aanbreken, moeten er keuzes gemaakt worden om te zorgen voor brood op de plank.    Â
De houten woning en kantoorruimte aan de Oostzijde.
Het jonge gezin betrekt daarom de houten woning aan de Oostzijde, waar ook het bedrijf is gevestigd. Hierdoor kan de woning annex sigarenwinkel aan Czarinastraat verkocht worden. De opbrengsten worden in het transportbedrijf gestoken. Om de crisis te bedwingen, repareert Albert in de nachtelijke uren zijn auto’s, zodat er overdag gereden kan worden. Het transportbedrijf heeft het zwaar. Soms staat er al een wagen geladen tot men beseft dat er geen geld is voor benzine. Mevrouw Keijzer gaat dan op de fiets naar de opdrachtgever om een voorschot te halen op de vrachtkosten.
Tijdens de crisisjaren was transportbedrijf Wijtenkamp een sterke concurrent. Het bedrijf was financieel zo sterk dat het in een keer 10 Kromhout wagens en 20 trailers kon kopen. Kromhout was de Rolls Royce onder de vrachtwagens. Dit terwijl Albert, met bloed, zweet en tranen, zijn wagenpark kan uitbreiden met een enkele Chevrolet. Co vertelde ooit de anekdote van de autoverkoper die langs kwam. “Er was wel werk, maar niet genoeg wagens om mee te rijden. Mijn vader Albert vertelde de autoverkoper dat hij de auto eerst wilde uitproberen met lading, anders kon je de wagen niet testen. Zo gezegd, zo gedaan, maar na de testrit ging de auto natuurlijk weer terug, want geld om hem te kopen was er niet.“
Later koopt Albert een Chevrolet uit Amerika. De wagen is goedkoop, want de trailerkoppeling werkt niet op het Europese systeem. Albert keert de koppeling om en het werkt. Hij heeft nog jaren plezier van de Amerikaanse Chevrolet. Met de ondernemersgeest van Albert kwam het bedrijf de jaren ’30 door. Maar dan volgt er een nieuwe uitdaging: de tweede wereldoorlog.
Lees in onze volgende post: Weer van vooraf aan beginnen. >>